Kertészkedés kiskertben

0

Kertészkedtem.

Egy hete van talán, hogy kisütött a nap. Na én ezt kihasználtam és zöldséget vetettem. Retek, saláta, hagyma, na meg borsó, a család kedvencei. Mivel szőlőhegyen lakunk nagyon sok gumós növény nem termett meg a földünkben. Az első két évben próbáltam répafélét vetni, de csak zöldet növesztett. Mivel elindítottam ezt a blogot, hát utánna néztem a vitamin tartalmuknak. Közzé teszem mert nagyon hasznosnak tartom. Mondanom se kell most nagyon hideg van, esik az eső, a hétvégi kirándulás ma is elmarad.

A retek
A retek ófelnémet eredetű, neve "radih", Európában Bajorföldön termesztenek belőle a legtöbbet. A vékonyra szeletelt, sózott zöldség évszázadokon át a bajorok mindennapos téli eledele volt, amely a szűkös és mostoha évszakban segített megőrizni az emberek egészségét.Mivel a retekben igen sok C-vitamin van, ezért védhette meg fogyasztóit a valaha oly rettegett téli betegségtől, a skorbuttól. Ezenkívül jelentős A- és B-vitamint, káliumot, foszfort és sok más nyomelemet is tartalmaz. Mustárolaj-glikozidjai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére. Ha valaki túl gyakran emelgette a söröskorsót, a retek támogatta a máj méregtelenítő munkáját, hiszen serkenti a májfunkciókat, de legfőképp az epekiválasztást.

Fajtái.

Számos alakját és fajtáját ismerjük, a kertészek megkülönböztetik a hónapos, a nyári és az őszi-téli retket. Magas C-vitamin-tartalma (100 grammban 20-50 mg van) erősíti az ellenálló képességet, valamint a bőr, a csontozat, a fogak és a fogíny egészségében is szerepet játszik. Az ásványi agyag összetétele rendkívül előnyös a szervezetnek, mivel káliumban gazdag és nátriumban szegény. A kálium-nátrium arány fontos a keringési betegségek kialakulásában. A magas vérnyomás egyik oka e két ásványi anyag arányának megváltozása (a káliumé csökken, a nátriumé megnő). A retek káliumtartalma - ha nem sózzuk meg nagyon - biztosítja a megfelelő arány helyreállítását.Fogyókúráknál is előnyös, mivel magas a rost- és alacsony az energiatartalma (100 grammban csak 15 kcal).
Magam is tapasztaltam a fekete retek (Raphanus/sativus/nigra)jótékony hatását mikor anyukám kivájta a közepét este, megtöltötte cukorral és lefedte. Reggelre nagyon izletes cukros szirup lapult a fekete zöldség belsejében. Köhögésre kaptam, a gyermekeimnek én is adtam. Nekik is nagyon izlett. Ha csak kenyérhez esszük külső bőrét ne hámozzuk meg, mert sok értékes hatóanyag van benne. Vizelethajtó, májtisztító, ennél fogva gyomorra, hólyagra kitűnő hatással van. A sózott retek nedvét ellenben szeplő elleni szerként ismerték.

Köszvény, allergia

A népi orvoslás a retket ajánlja reuma, ízületi gyulladások és köszvény esetére, valamint a tavasszal kialakult virágpor-allergiák tüneteire.
Hát ez utóbbihoz nem tudok hozzászolni mert nincs allergiás a családban.