D vitamin

A csontépítő D-vitamin
A D-vitamin az egyik legfontosabb vitaminunk - ha lehetséges egyáltalán rangsort felállítani a megannyi nélkülözhetetlen tápanyag között. Csontjaink életében azonban biztosan kitüntetett szerepe van, hiszen a kalcium felszívódását és beépülését szabályozza, hiányában itt jelentkeznek zavarok. Nézzük meg alaposabban hát ezt a vitamint!

A D-vitamin családfája
Kevesen tudják, de a D-vitamin sem egy vitamin, hanem rögtön kettő: létezik ugyanis úgynevezett d2- és d3-vitamin is. d2-vitamint főleg növényi élelmiszereink tartalmaznak, az állati eredetű élelmiszerek pedig vegyesen mindkettőt. A d3-vitamin azonban sokkal aktívabb, mint a d2 nevű változata, ezért is értékesebbek az állati eredetű vitaminforrások, és azok a mesterséges készítmények, amelyek ezt a változatot tartalmazzák.

Az éltető napsugarak (egyik) titka.



A vitaminok nevüket is arról kapták, hogy nélkülözhetetlenek testünk működésében, és meghatározásuk szerint olyan anyagok ezek, amelyeket szervezetünk nem tud előállítani. A D-vitamin erre viszont alaposan rácáfol, hiszen - ha nem is egyszerűen, de - napsugárzás (egészen pontosan a napsütés egyik összetevője, az ultraibolya sugarak) hatására bőrünkben képződhet d3-vitamin, nem is kevés. A napsütés tehát nemcsak káros lehet, hanem csontjaink egészségének szempontjából hasznos is.

Szükségletünk.

A kalcium felszívódásához, csontokba való beépüléséhez elengedhetetlenül fontos a meghatározott mennyiségű D-vitamin. Szervezetünkben a d3-vitamin növeli a kalcium-felszívódást a bélrendszerből, csökkenti a szervezet kalciumürítését, valamint a elősegíti a csontképzést. A napi d3-vitamin bevitelnek gyermek-és fiatal felnőttkorban a napi 400 NE-t, idősebb korban pedig a napi 600-800 NE-t kell elérnie az egészséges csontszövet felépítése és fenntartása érdekében.


Ahonnan hozzájuthatunk.

Legfontosabb természetes D-vitaminforrásaink a tej és tejtermékek (hasonlóan a kalciumhoz), de a belsőségek - pontosabban a máj - még ennél is több D-vitamint tartalmaznak. A különféle halmáj-olajok kitűnőek a D-vitamin pótlására, de számos kellemetlen tulajdonságuk (illat, íz) kissé kényelmetlenné teszi használatukat. A tojás és a vaj is gazdag vitaminforrás, de az utóbbi években egyre több margarint is dúsítanak D-vitaminnal, tehát ezek is hozzájárulnak szükségletünk fedezéséhez. Bár nem annyira jelentős mértékben, de a napsugárzás a szervezetben elősegíti a D-vitamin képződését, ezért ha lehet, tartózkodjunk sokat szabad levegőn - erre viszont ne alapozzuk D-vitamin bevitelünket, hiszen élelmiszereink sokkal jelentősebb vitaminforrásaink. Ha összehangoljuk a szabd levegőn eltöltött időt és a szervezetünkbe bevitt táplálékot azt csontjaink is meghálálják.

0 megjegyzés: