Saláta, vitamin, változatosság.

Kertészkedés folytatása.

A másik zöldség amit vetettem a zöldsaláta. Lehetett kapni szalagos vatőmagot, Így biztos olyan távolságban vannak a magok amilyenben lenniük kell. Akkor nagyon szép idő volt, azóta minden nap esett az eső. Nem tudom mennyire tesz neki jót. Azért utánna néztem mit is fogunk megenni és hogyan.

A változatosság gyönyörködtet


Már a nagymamám is észrevette, hogy jégsalátából jobb, frissebb, üdítőbb ugyanaz a savanyúság, amit előtte fejes salátából készített. Ezzel nem a fejes saláta érdemeit vitatom, csak egyeduralmával nem értek egyet, ezért szeretném felhívni a figyelmet az alternatívákra: cikória, endívia, frizé, radicchio, lolo rosso, ruccola, kötözősaláta, tölgyfalevél-saláta, jégsaláta, galambbegy vagy madársaláta, tyúkbegy, vizitorma, borsmustár, bébi-spenót, -sóska, medvehagyma stb.
A felsorolt salátadömping minden tagja kapható nálunk, többségük termeszthető kertben, egy részük vadon is megterem kis tudakozódás után, például családi kirándulás alkalmával gyűjthető. Egyszóval: BESZEREZHETŐ!

Miért együnk salátát?


Mert nagyon gyorsan elkészíthető. Áthidalja az állandósult időhiányt, hiszen a legösszetettebb saláták is fél órán belül asztalra varázsolhatók.
Mert rendkívül egészségesek. A salátanövények tartalmazzák az ember számára nélkülözhetetlen ásványokat és vitaminokat. Sok karotint és B-vitamoint tartalmaz, sok a C-vitamin tartalma is, éppen elegendő mennyiségben, nem túladagolva, nem egymást közömbösítve, mint például a vitamintabletták hatóanyagai. Ne feledkezzünk meg az éltető enzimekről sem, amelyek semmilyen hőközlést nem élnek túl, jó részük 50-60 °C-on teljesen lebomlik, így csak a nyers élelmiszerek tartalmazzák. Nem árt azért tudni, hogy a szabadföldi termesztésben nevelkedett növény vitamin tartalma magasabb a fóliában növekedettnek.

TIPP:

A salátát soha ne áztassuk, mert a vízben oldódó vitaminok kioldódnak és kárba vesznek. Szedjük leveleire és gyors folyóvizes mosással távolítsuk el az esetleges szennyeződéseket. Utána centrifugáljuk ki! Mindig darabolás előtt mossuk meg, mert az ásványok így nem tudnak eltávozni a növényből.
Frissítő, üdítő hatásúak, nem terhelik a gyomrot, sem a szervezetet, mégis a jóllakottság érzését keltik.

0 megjegyzés: