E vitamin - zsírban oldódó vitamin - 6.rész

Tokoferolok: Számos E-vitamin hatású vegyület ismert, így az alfa-, béta-, gamma-, és delta-tokoferol, valamint a szintetikus úton előállított észter-származékok, pl. tokeferol-acetát.

Az emberben a tokoferol hatása kevéssé ismert, hiánya nem okoz jellemző tüneteket. A tokoferolok könnyen oxidálódnak, miközben antioxidáns hatást fejtenek ki, így megakadályozzák a többszörösen telítetlen zsírsavak oxidációját. Biológiailag a D-alfa-tokoferol a leghatásosabb.

A vegyes táplálék E-vitamin tartalma nagymértékben függ az elfogyasztott zsír mennyiségétől és minőségétől (állati zsír, vagy növényi olaj). A többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag étrend mellett nagyobb az E-vitamin szükséglet. 1 g többszörösen telítetlen zsírsav, 0,5-0,8 mg-al növeli a tokoferolszükségletet.

Embernél nem fordulnak elő hiánytünetek, mert a normális vegyes étrend tartalmazza, illetve az egészséges szervezet ezekből képes előállítani a neki szükséges mennyiséget.

E-vitaminban gazdagok a növényi olajok, zöldnövények, gabonamagvak, de főleg a csíráztatott magvakból nyert olajok.

Az E-vitamin (tokoferol formában) jellemző mennyisége 100g élelmiszerben:

  • gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: 0,1-12 mg
  • száraztésztákban: 0-0,6 mg
  • sajtos, túrós sütemények: 0,05-1 mg
  • diós, mákos sütemények: 0,3-3 mg
  • zöldség, gyümölcs: 0-3 mg
  • vaj, margarinféleségek, szalonna, növényi olaj: 0,5-84 mg
  • húsok, húsipari termékek: 0,5-2,5 mg
  • halak: 0,2-3,5 mg
  • tej: 0,1-1,6 mg
  • túrók, sajtok: 0-1 mg
  • tojás: 0,5-1,5 mg
Forrás: wikibooks

0 megjegyzés: