A vitaminok - 1.rész

A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú anyagok, biológiailag aktív szerves vegyületek.

Az emberi szervezetbe a vitaminokat a táplálékkal kell bevinni.

A szervezetben egyes vitaminok kémiailag hasonló szerkezetű anyagból, az elővitaminokból (provitaminok) képződnek. A vitaminban hiányos táplálkozás esetén kóros tünetek jelentkezhetnek.

Enyhébb esetben a vitaminszegénység (hipovitaminózis), súlyosabb esetben vitaminhiány (avitaminózis) léphet fel.

A vitaminok túlzott bevitele is káros lehet, ilyenkor hipervitaminózis jelentkezhet, pl. vitamintabletták mértéktelen szedése esetén, ami szintén súlyos betegségtünetekkel járhat. Az élelmiszerekkel (gyümölcsökkel, gyümölcslevekkel, zöldségfélékkel, stb.) bevitt C-vitaminra ez nem vonatkozik, mert a felesleg kiürül a szervezetből.

A C-vitamin tabletták szükségleten túli fogyasztása viszont káros is lehet. A vegyes táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál nem csak arra kell törekedni, hogy a táplálék nyersanyaga vitaminban gazdag legyen, hanem figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során - főleg a hevítés hatására - a vitaminok 10-50 százaléka is elbomolhat, elveszhet.

Az egészséges szervezet működéséhez azonban nemcsak vitaminokra, hanem ásványi anyagokra, kofaktorokra és nyomelemekre is szükség van.

Forrás: Wikibooks

0 megjegyzés: