Cickafark

0

Népi nevei: cickafarkkóró, cickóró, csontvirág, egérfarkúfű, ezerlevelűfű, orvosi cickafark

Mire jó: Főleg húgyúti betegségek és nőgyógyászati problémák kezelésére, de jó gyomorgörcsre is. Segíti az emésztést. Fogíny gyulladásnál öblögetésre, szemgyulladásnál borogatásra jó.

Allergiások ne használják a növényt!

Bővebb infomáció a szedésről, borogatások készítéséről:

Házi Patika

Gyógynövények blog

E vitamin - zsírban oldódó vitamin - 6.rész

0

Tokoferolok: Számos E-vitamin hatású vegyület ismert, így az alfa-, béta-, gamma-, és delta-tokoferol, valamint a szintetikus úton előállított észter-származékok, pl. tokeferol-acetát.

Az emberben a tokoferol hatása kevéssé ismert, hiánya nem okoz jellemző tüneteket. A tokoferolok könnyen oxidálódnak, miközben antioxidáns hatást fejtenek ki, így megakadályozzák a többszörösen telítetlen zsírsavak oxidációját. Biológiailag a D-alfa-tokoferol a leghatásosabb.

A vegyes táplálék E-vitamin tartalma nagymértékben függ az elfogyasztott zsír mennyiségétől és minőségétől (állati zsír, vagy növényi olaj). A többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag étrend mellett nagyobb az E-vitamin szükséglet. 1 g többszörösen telítetlen zsírsav, 0,5-0,8 mg-al növeli a tokoferolszükségletet.

Embernél nem fordulnak elő hiánytünetek, mert a normális vegyes étrend tartalmazza, illetve az egészséges szervezet ezekből képes előállítani a neki szükséges mennyiséget.

E-vitaminban gazdagok a növényi olajok, zöldnövények, gabonamagvak, de főleg a csíráztatott magvakból nyert olajok.

Az E-vitamin (tokoferol formában) jellemző mennyisége 100g élelmiszerben:

  • gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: 0,1-12 mg
  • száraztésztákban: 0-0,6 mg
  • sajtos, túrós sütemények: 0,05-1 mg
  • diós, mákos sütemények: 0,3-3 mg
  • zöldség, gyümölcs: 0-3 mg
  • vaj, margarinféleségek, szalonna, növényi olaj: 0,5-84 mg
  • húsok, húsipari termékek: 0,5-2,5 mg
  • halak: 0,2-3,5 mg
  • tej: 0,1-1,6 mg
  • túrók, sajtok: 0-1 mg
  • tojás: 0,5-1,5 mg
Forrás: wikibooks

D vitamin - zsírban oldódó vitamin - 5. rész

0

A kalciferol (gyűjtőnév) több azonos biológiai hatású, de kémiailag egymástól különböző anyagot jelölnek vele. Először a csukamájolajról állapították meg, hogy gyógyítja az angolkórt, majd a napfénnyel besugárzott táplálékról is megállapították ugyanezt. Az utóbbiból kristály formájában előállított anyagot D1-vitaminnak nevezték el, mely kalciferolt és lumiszterint tartalmaz. Az erősebb hatású kalciferol a D2-vitamin nevet kapta. A további kutatások még egy anyagot fedeztek fel, a 7-dehidrokoleszterint, amely a bőrben ultraibolya sugárzás hatására, D3-vitaminná alakul. Az állati eredetű élelmiszerek D3- és D2-vitamint, a növényi eredetűek D2-vitamint tartalmaznak.

A D-vitamin-hatású vegyületek szteroidszármazékok. Táplálkozás-élettani szempontból a D2-(ergokalciferol) és a D3-(kolekalciferol) vitamin jelentős. Biológiai hatásukat tekintve aktívabb a D3-vitamin, amely a bőrben az ultraibolya sugárzás hatására keletkezik, előanyagából a 7-dehidrokoleszterinből. Ez előbb a májban, majd a vesében alakul tovább, az aktív 1,25-dihidroxi-D-vitaminná (kalcitriollá).

A D-vitamin elősegíti a kálcium és foszfor felszívódását a bélcsatornából, és közvetlenül befolyásolja a csontképződést.

A szervezetbe kerülő egyes idegen anyagok (ólom, kadmium), valamint egyes gyógyszerek növelik a vitaminszükségletet. A legbőségesebb kalciferol-források, a halmájolajok, máj, tojás, tej és tejtermékek, de egyes élelmiszereket (pl. gyermektápszereket, tejtermékeket, margarinokat) is D-vitaminnal dúsítanak.

Hiánya gyermekekben angolkórt, felnőttekben csontlágyulást okozhat, de az általános tüneteken túl, a vesekőképződés veszélye is fennáll.

Az D-vitamin (kalciferol formában) jellemző mennyisége 100g élelmiszerben:

  • gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nem jellemző
  • száraztésztákban: 0-0,4 μg
  • zöldség, gyümölcs: nem jellemző
  • vaj, margarinféleségek: 0,5-7,5 μg
  • húsok, húsipari termékek: 1-4 μg
  • halak: 0,5-10 μg
  • tej: 0,05-0,3 μg
  • tojás: 5-25 μg
Forrás: Wikibooks

Zsírban oldódó vitaminok - A vitamin - 4.rész

0

Retinol. (régi nevén: axeroftol) A táplálékkal bevitt retinol gyakorlatilag teljesen felszívódik. A provitaminok vitaminná történő átalakítása során a béta-karotin kb. egyhatoda, az egyéb karotinoknak csupán az egytizede alakul át retinollá. Mivel a karotinok fontos szerepet töltenek be a szükséglet kielégítésében, bevezették a retinolekvivalens fogalmát. A retinol-ekvivalens a hasonló kémiai szerkezetű, azonos biológiai hatású vegyületek közös neve. A legfontosabb A-vitamin hatású vegyületek: a retinol, retinal, és provitaminok: alfa-, béta- és gamma-karotin, egyéb karotinoidok. Biológiailag a legaktívabb a béta-karotin.

Az A-vitamin szükségletet a vegyes táplálkozás fedezi. A szükséglet növekedésével kell számolni a zsíremésztés, felszívódás zavarai, vagy számos idegen anyag, gyógyszer fogyasztása esetén.

A túlzott A–vitamin bevitel súlyos toxikus tüneteket okoz.

Az A-vitamin hiánya a korai szakaszában az ún. farkasvakságot okozza, amikor szürkületben, vagy gyenge világítás esetén látászavar következik be. Az A-vitamin nélkülözhetetlen a szemideghártya (retina) fényérzékeny anyagának, a látóbíbornak a felépítésében. Nevét is innen kapta. Jellemző még az A-vitamin hiányra a hámszövet-, könnymirigy-elsorvadása, a verejték- és faggyúmirigyek megbetegedése, a bőr kiszáradása, a szőrzet és a hajszálak törékenysége, kihullása. Gyermekeknél a csontosodási folyamat sérülése következtében növekedési zavar is bekövetkezhet.

A felnőtt ember napi szükséglete kb. 1,5 mg, terhesség és a szoptatás ideje alatt 2,0-2,5 mg. Túladagolás esetén hipervitaminózis: sárgás bőrszín, hajhullás, bőrgyulladás stb. léphet fel.

A-vitamint a máj, vese, szív, tojássárgája, tengeri halak, tej és tejtermékek tartalmaznak, A-provitaminokat: a répában, parajban, kajszibarackban, kelkáposztában, sárgadinnyében, sütőtökben, paradicsomban, pirospaprikában találunk.

Az A-vitamin (retinol formában) jellemző mennyisége 100g élelmiszerben:

  • gabonafélék, hüvelyesek és örleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban
  • száraztésztákban: 0-0,04 μg
  • sajtos, túrós sütemények: 5-50 μg
  • zöldség, gyümölcs: 0-0,01 μg
  • vaj, margarinféleségek: 250-650 μg
  • húsok, húsipari termékek: 0,3-70 μg
  • májak, májkészítmények: 1500-11600 μg
  • szív, vese és készítmények: 5-500μg
  • halak: 10-60 μg
  • tej: 30-100 μg
  • tojás: 350-600 μg

Az A-provitamin (karotin formában) jellemző mennyisége 100g élelmiszerben:

  • gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: 0-1,5 mg
  • száraztésztákban: 0-0,04 mg
  • sajtos, túrós sütemények: 0 mg
  • zöldség, gyümölcs: 0,1-12 mg (felső érték a sárgarépa)
  • vaj, margarinféleségek: 0,2-0,5 mg
  • húsok, húsipari termékek: nem jellemző
  • halak: 0,5-2 mg
  • tej: 0,005-0,1 mg
  • tojás: 0,5-1,2 mg
Nagy mennyiségű A vitamin

Az amerikai R. Adams és F. Murray hívta fel a figyelmet a nagy mennyiségű A-vitamin szükségességére. De rákos betegeknél nem javasolható. Szerintük a szennyezések és a nem természetes életkörülmények (permetezőanyagok, nehézfémek, más mérgező anyagok, ételadalékok, nitrátok, ételallergia, stb.) miatt szervezetünk több A-vitamint igényel, mint amennyit felveszünk.

Még egy egészséges ember is csak nehezen tudja biztosítani a megfelelő mennyiséget. A táplálékkal felvett béta karotin egyharmada szívódik csak fel és annak is csak a fele válik A-vitaminná. Igen jelentős mennyiségű sárgarépa, zöld leveles saláta, csukamáj olaj, tojássárgája tudja csak pótolni. A májkrémekben, májban is van jelentős mennyiség.

Vitaminhiányos felnőtteknél napi akár 15.000 - 20.000 IU, lehetőleg természetes kivonatú A-vitamin is szedhető, 100 mg E-vitaminnal, valamint C-, D-vitaminokkal, B-vitaminok teljes skálájával kombinálva, de vassal együtt szedni nem ajánlatos, mert a vastabletta az E-vitamin hatását megakadályozza. Az ennél nagyobb mennyiségű A-vitamin fejfájást okozhat.

Forrás: Wikibooks

A vitaminok felfedezése, kísérletek - 3. rész

0

Az 1910-es években jutott el a tudomány odáig, hogy az évszázados tapasztalatokat összegezze. A tápláléknak az energiát szolgáltató tápanyagokon, az ásványi sókon és a vízen kívül egyéb járulékos anyagokat is kell tartalmaznia. Ezeket az anyagokat Kazimierz Funk lengyel biokémikus nevezte el vitaminoknak 1912-ben.

Kísérleti úton megállapították, hogy a patkányok zavartalan fejlődéséhez legalább két ilyen anyagra van szükség. Az egyik zsírban vagy zsíroldószerekben, a másik pedig vízben oldódik. Ekkor nevezték el az elsőt A-, a másodikat B-vitaminnak.

A vízben oldódó vitaminról kiderült, hogy a skorbutra hatástalan – tehát kell lennie egy harmadik vízben oldódó anyagnak is. Ezt nevezték el C-vitaminnak.
Majd az A-vitaminról állapították meg, hogy két vitamin keveréke.

A csukamájolaj több órán át 100 C°-on tartva elveszti szaruhártyafekély (xeroftalmia) gyógyító hatását, de az angolkórra még így is hatásos, ezért ezt D-vitaminnak nevezték el.

Később a harmadik zsírban oldódó anyagot E-vitaminnak nevezték, majd a K-vitamin következett. Ezzel majdnem egy időben felfedezték, hogy a B-vitamin sem egységes, így jutottak a B1-vitamin, majd később a hevítési kísérletek után a B2-, B6-, és B12-vitaminok felfedezéséhez.

Találtak még más alkotórészeket is, amelyek kémiai szerkezetét már ismerték, ezeket kémiai nevekkel látták el (pl.: biotin, nikotinsav, pantoténsav), de emellett B-komplexen belüli számmal is (sőt, egyeseket több jelöléssel is, pl. biotin: B7-vitamin, H-vitamin). Később természetesen a többi vitamin szerkezetét is meghatározták.

Forrás: Wikibooks

A vitaminok két fő csoportja - 2 rész.

0

A vitaminokat oldhatóságuk alapján két nagy csoportra oszthatjuk:

  1. Zsírban oldódó vitaminok,
  2. Vízben oldódó vitaminok.

A két csoport tagjai között aligha van vegyi rokonság, de a vízben oldódó B- és C-vitaminok között sem találunk ilyet. A szervezet számára azonban mindkettő szükséges, a szervezet védekező mechanizmusát erősítik. A vitaminok élettani hatására leginkább hiányuk (az avitaminózis) esetén fellépő betegségekből következtethetünk.

Forrás: Wikibooks

A vitaminok - 1.rész

0

A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú anyagok, biológiailag aktív szerves vegyületek.

Az emberi szervezetbe a vitaminokat a táplálékkal kell bevinni.

A szervezetben egyes vitaminok kémiailag hasonló szerkezetű anyagból, az elővitaminokból (provitaminok) képződnek. A vitaminban hiányos táplálkozás esetén kóros tünetek jelentkezhetnek.

Enyhébb esetben a vitaminszegénység (hipovitaminózis), súlyosabb esetben vitaminhiány (avitaminózis) léphet fel.

A vitaminok túlzott bevitele is káros lehet, ilyenkor hipervitaminózis jelentkezhet, pl. vitamintabletták mértéktelen szedése esetén, ami szintén súlyos betegségtünetekkel járhat. Az élelmiszerekkel (gyümölcsökkel, gyümölcslevekkel, zöldségfélékkel, stb.) bevitt C-vitaminra ez nem vonatkozik, mert a felesleg kiürül a szervezetből.

A C-vitamin tabletták szükségleten túli fogyasztása viszont káros is lehet. A vegyes táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál nem csak arra kell törekedni, hogy a táplálék nyersanyaga vitaminban gazdag legyen, hanem figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során - főleg a hevítés hatására - a vitaminok 10-50 százaléka is elbomolhat, elveszhet.

Az egészséges szervezet működéséhez azonban nemcsak vitaminokra, hanem ásványi anyagokra, kofaktorokra és nyomelemekre is szükség van.

Forrás: Wikibooks

Sportolás idős korban

0

Agysejtek karbantartása.

Van egy idős házaspár ismerősöm(70 év) akik váltig állítják a napi rendszeres olvasás a séta és az úszás úgy karban tartja az ember testét mint a vitaminok. Annyi gyümölcsöt nyers zöldséget amit meg kéne enniük egy nap azt már a fogaik sem nagyon bírják ezért kiegészítik az étrendjüket. De csak annyival amennyit a nyugdíjas pénztárca enged.
Az úszás nem terheli az izületeiket, az olvasás a pénztárcát. Könyvtárba járnak.
Egy tanulmány szerint akik fenntartották a mozgásra szánt idő mennyiségét idős korban is, amit már fiatalon megszoktak, azok idősen is jobb emlékező tehetséggel, tanulási képességekkel rendelkeztek. Nem futottak több kilómétert félre ne értsen senki. A rá szánt idő volt a fontos. Ami a mai korból nagyon hiányzik. Pedig lehetne mit tanulni elődeinktől is és beépíteni a kor új vívmányaiba az ő tudásukat.

Testtömeg index

0

Aki nagyon vigyáz az alakjára és egészségére annak biztos jól jön hogy meg tudja nézni a testmagasságához milyen testtömeg a legideálisabb. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani az alábbi táblázattal. Természetesena férfiak és a nők más értékek szerint vannak.

Testtömegindex táblázat: Férfiak.


Testtömegindex táblázat: Hölgyek.

C vitamin

0

Szerepe:
A csont és kötőszövet növekedésben, sebgyógyulásban, vörösvérsejtek érlelésében, az ellenálló-képesség növelésében vesz részt.

Fő forrása:
Friss gyümölcsök, savanyú káposzta, citrom, sóska, fekete ribizli, zöldpaprika, burgonya, paradicsom.

Hiánya:
Skorbutot (fogak elvesztése, vérzés, fogíny-gyulladás) okoz.

Ajánlott napi mennyiség:
60 milligramm

B12 vitamin

0

Szerepe:
Serkenti a vörösvérsejtek érését, az idegi működést.

Fő forrása:
Tojás, tej, hús (főleg marha és disznó), élesztő, búzacsíra, ementáli sajt.

Hiánya:
Súlyos vérszegénységet, gyengült látást, bizonyos elmegyógyászati rendellenességeket okoz.

Ajánlott napi mennyiség:
2 mikrogramm

B1 vitamin

0

Szerepe:
Fontos a szénhidrát-anyagcserében, az idegek és a szív működésében, az idegsejtek anyagcseréjében.

Fő forrása:
Teljes kiőrlésű gabonák, a belőlük készített ételek, burgonya, hüvelyesek, dió, mogyoró, gesztenye, paraj, paradicsom, cékla, káposzta, sárgarépa, uborka, saláta, barna rizs, sajt.

Hiánya:
Szívelégtelenséget, fáradságot, idegességet, gyengeséget okoz.

Ajánlott napi mennyiség:
1,2 milligramm

K vitamin

0

Szerepe:
A normális véralvadáshoz kell.

Fő forrás:
Disznóhús, máj, növényi olajok, paradicsom, kelkáposzta és más főzelékfélék tartalmazzák.

Hiánya:
Vérzéshez, lassabb véralvadáshoz vezet.

Ajánlott napi mennyiség:
65 mikrogramm

E vitamin

0

Szerepe:
Védi a májat, erősít-regenerál, fontos a hormontermelésben, a termékenység vitaminja, ezért szexuális és nemi fejlődési zavarok gyógyítására használják.

Fő forrása:
Van a növényi olajokban, csírázó magvakban, dióban, mákban, mandulában, mogyoróban, gesztenyében, szójában, petrezselyemben, parajban, zellerben.

Hiánya:
Vörösvérsejt és idegi károsodásokhoz vezet.

Többlete:
Megnöveli a szervezet K-vitamin igényét.

Ajánlott napi mennyiség:
10 milligramm

D vitamin

0

Szerepe:
Segíti a kalcium és a foszfor felszívódását, ásványok beépülését a csontokba - ez hat a csontnövekedésre és gyógyulásra.

Fő forrása:
Megtalálható halmáj-olajokban, tojássárgájában, élesztőben, búzacsírában, csiperkegombában, zabpehelyben. Napfény hatására a bőr is termeli, ezért kell a gyerekeket kiskorukban napra engedni, mert ez biztosítja számukra az egészséges csontfejlődést. Napi fél óra napozás ajánlott.

Hiánya:
Rendellenes csontnövekedéshez, gyermekekben angolkórhoz vezethet.

Többlete:
Hányingert, fokozott vizelet-elválasztást, bőrviszketést, idegességet, szomjúságot okoz.

Ajánlott napi mennyiség:
10 mikrogramm


A vitamin

0

Szerepe:
Részt vesz a normális látás fenntartásában, a hámsejtek (bőr, légutak, gyomor, bélcsatorna) védelmében, véd a fertőzések ellen.

Fő forrása:
Vitamin formájában a halmáj-olajok, marhamáj, tojássárgája, vaj és a tejszín tartalmazza. Kation formájában (a bélben alakulnak A-vitaminná) tartalmazza: sárgarépa, sütőtök, paraj, sóska, paradicsom, cékla, kelkáposzta, zöldborsó, zöldbab, petrezselyem, zeller, barack, csipkebogyó, sárgadinnye. Mivel vízben oldódik a felszívódásához zsiradék szükséges. A főzelékeket érdemes olajjal készíteni, a zöldségeket pedig vajas kenyérrel enni.

Hiánya:
Szürkületi vakságot, sőt teljes vakságot okozhat

Többlete:
- az sem jó, ha túl sok jut szervezetünkbe, mert az fej és izületi fájáshoz, bőrhámláshoz, a lép és a vesék megnagyobbodásához vezet.

Ajánlott napi mennyiség:
900 mikrogramm


Gyógynövények a kertben: Pásztortáska. /capsella bursa pastoris/

0

Pásztortáska. /capsella bursa pastoris/


Olyan növény amely szinte minden kertben megtalálható, de sokan nem tudják, hogy gyógy hatása van.

A drogot/a hatóanyag ami nem egyenlő a kábítószerrel/ a növény virágzó földfeletti hajtásai szolgáltatják.
Hatóanyagai: Acetilkolint, kolint, diozminglikozidot, káliumsókat, cseranyagot, olajat, gyantát tartalmaz.

Hatása:
A benne lévő hatóanyag-kombinációnak köszönhetően normalizálja a vérnyomást: a magas vérnyomást csökkenti, az alacsonyat pedig megemeli . Emellett erősíti a szívet. A pásztortáska vérzéscsillapító peptideket is tartalmaz, ezért enyhíti az erős havi vérzést.

Használat: Vérnyomásproblémákon segít az alábbi keverék: 3 dkg pásztortáska, 2 dkg orbáncfű, 2 dkg cickafark. A keverékből forraljunk le 1 teáskanálnyit 2,5 dl vízzel, és hagyjuk állni 5 percig. Naponta háromszor 1 csészével fogyasszuk, míg el nem múlnak a panaszok. Menstruációs problémák kezelésére: 1 teáskanál pásztortáskát forrázzunk le 2,5 dl vízzel, és hagyjuk állni 5 percig.

Kép forrása: Wikipédia

Zöldborsó összetevői, fehérje, szénhidrát,

0

Veteményes

Utánna néztem amíg esett az eső milyen anyagok vannak még az általam vetett növényekben. A zöldborsóról sok adatot találtam pedig nem is olyan régóta termesztik a kiskertekben. Sőt meglepődve tapasztaltam, hogy az első növényeket még az állatoknak adták takarmányként. Persze az más fajta volt mint amit ma rakunk az asztalra illatosra párolva, vagy megfőzve.

Összetevői.
A B1 és B2, valamint a C-vitamin (20mg/100g ) tartalma jelentős.
Szénhidrát tartalma 14,5g/100g,

A cukor (5.7g),

Rostok (5.1g) ,

Kalória értéke megközelíti a burgonyáét: 80 kcal (340KJ)/100g nyers zöldségben, fehérje tartalma viszont háromszororsa 5,4g.

Saláta, vitamin, változatosság.

0

Kertészkedés folytatása.

A másik zöldség amit vetettem a zöldsaláta. Lehetett kapni szalagos vatőmagot, Így biztos olyan távolságban vannak a magok amilyenben lenniük kell. Akkor nagyon szép idő volt, azóta minden nap esett az eső. Nem tudom mennyire tesz neki jót. Azért utánna néztem mit is fogunk megenni és hogyan.

A változatosság gyönyörködtet


Már a nagymamám is észrevette, hogy jégsalátából jobb, frissebb, üdítőbb ugyanaz a savanyúság, amit előtte fejes salátából készített. Ezzel nem a fejes saláta érdemeit vitatom, csak egyeduralmával nem értek egyet, ezért szeretném felhívni a figyelmet az alternatívákra: cikória, endívia, frizé, radicchio, lolo rosso, ruccola, kötözősaláta, tölgyfalevél-saláta, jégsaláta, galambbegy vagy madársaláta, tyúkbegy, vizitorma, borsmustár, bébi-spenót, -sóska, medvehagyma stb.
A felsorolt salátadömping minden tagja kapható nálunk, többségük termeszthető kertben, egy részük vadon is megterem kis tudakozódás után, például családi kirándulás alkalmával gyűjthető. Egyszóval: BESZEREZHETŐ!

Miért együnk salátát?


Mert nagyon gyorsan elkészíthető. Áthidalja az állandósult időhiányt, hiszen a legösszetettebb saláták is fél órán belül asztalra varázsolhatók.
Mert rendkívül egészségesek. A salátanövények tartalmazzák az ember számára nélkülözhetetlen ásványokat és vitaminokat. Sok karotint és B-vitamoint tartalmaz, sok a C-vitamin tartalma is, éppen elegendő mennyiségben, nem túladagolva, nem egymást közömbösítve, mint például a vitamintabletták hatóanyagai. Ne feledkezzünk meg az éltető enzimekről sem, amelyek semmilyen hőközlést nem élnek túl, jó részük 50-60 °C-on teljesen lebomlik, így csak a nyers élelmiszerek tartalmazzák. Nem árt azért tudni, hogy a szabadföldi termesztésben nevelkedett növény vitamin tartalma magasabb a fóliában növekedettnek.

TIPP:

A salátát soha ne áztassuk, mert a vízben oldódó vitaminok kioldódnak és kárba vesznek. Szedjük leveleire és gyors folyóvizes mosással távolítsuk el az esetleges szennyeződéseket. Utána centrifugáljuk ki! Mindig darabolás előtt mossuk meg, mert az ásványok így nem tudnak eltávozni a növényből.
Frissítő, üdítő hatásúak, nem terhelik a gyomrot, sem a szervezetet, mégis a jóllakottság érzését keltik.

Kertészkedés kiskertben

0

Kertészkedtem.

Egy hete van talán, hogy kisütött a nap. Na én ezt kihasználtam és zöldséget vetettem. Retek, saláta, hagyma, na meg borsó, a család kedvencei. Mivel szőlőhegyen lakunk nagyon sok gumós növény nem termett meg a földünkben. Az első két évben próbáltam répafélét vetni, de csak zöldet növesztett. Mivel elindítottam ezt a blogot, hát utánna néztem a vitamin tartalmuknak. Közzé teszem mert nagyon hasznosnak tartom. Mondanom se kell most nagyon hideg van, esik az eső, a hétvégi kirándulás ma is elmarad.

A retek
A retek ófelnémet eredetű, neve "radih", Európában Bajorföldön termesztenek belőle a legtöbbet. A vékonyra szeletelt, sózott zöldség évszázadokon át a bajorok mindennapos téli eledele volt, amely a szűkös és mostoha évszakban segített megőrizni az emberek egészségét.Mivel a retekben igen sok C-vitamin van, ezért védhette meg fogyasztóit a valaha oly rettegett téli betegségtől, a skorbuttól. Ezenkívül jelentős A- és B-vitamint, káliumot, foszfort és sok más nyomelemet is tartalmaz. Mustárolaj-glikozidjai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére. Ha valaki túl gyakran emelgette a söröskorsót, a retek támogatta a máj méregtelenítő munkáját, hiszen serkenti a májfunkciókat, de legfőképp az epekiválasztást.

Fajtái.

Számos alakját és fajtáját ismerjük, a kertészek megkülönböztetik a hónapos, a nyári és az őszi-téli retket. Magas C-vitamin-tartalma (100 grammban 20-50 mg van) erősíti az ellenálló képességet, valamint a bőr, a csontozat, a fogak és a fogíny egészségében is szerepet játszik. Az ásványi agyag összetétele rendkívül előnyös a szervezetnek, mivel káliumban gazdag és nátriumban szegény. A kálium-nátrium arány fontos a keringési betegségek kialakulásában. A magas vérnyomás egyik oka e két ásványi anyag arányának megváltozása (a káliumé csökken, a nátriumé megnő). A retek káliumtartalma - ha nem sózzuk meg nagyon - biztosítja a megfelelő arány helyreállítását.Fogyókúráknál is előnyös, mivel magas a rost- és alacsony az energiatartalma (100 grammban csak 15 kcal).
Magam is tapasztaltam a fekete retek (Raphanus/sativus/nigra)jótékony hatását mikor anyukám kivájta a közepét este, megtöltötte cukorral és lefedte. Reggelre nagyon izletes cukros szirup lapult a fekete zöldség belsejében. Köhögésre kaptam, a gyermekeimnek én is adtam. Nekik is nagyon izlett. Ha csak kenyérhez esszük külső bőrét ne hámozzuk meg, mert sok értékes hatóanyag van benne. Vizelethajtó, májtisztító, ennél fogva gyomorra, hólyagra kitűnő hatással van. A sózott retek nedvét ellenben szeplő elleni szerként ismerték.

Köszvény, allergia

A népi orvoslás a retket ajánlja reuma, ízületi gyulladások és köszvény esetére, valamint a tavasszal kialakult virágpor-allergiák tüneteire.
Hát ez utóbbihoz nem tudok hozzászolni mert nincs allergiás a családban.

Fitball labda

0

Természet.

Mikor reggel kinéztem az ablakon és láttam milyen párába burkolódzik a táj, tudtam ma nem lesz nagy sétálás, virágnézegetés, labdázás a gyerekekkel. Már magam is érzem a hosszú tél fogságát. Gondoltam meglepem a családot egy nagyobb dózis D-vitaminnal, de ez elmaradt. Minden bizonnyal majd erről is beszámolok. Az eső is eleredt és a téli kabátot is fel kellett venni.

Elő a fitball labdát!

Ezt nagyon élvezik a lányaim. Sajnos csak egy nagy labdánk van a másik gyerek méret. Egy kis guritgatás után jöhet a hasonfekvés rajta és törzsemelés. A hátuk alatt a csipőig mozgatás majd vissza. Mindig találnak ki új gyakorlatokat. Egymás lábát fogják és mozgatják a másikat, míg annak tartania kell magát. A sztár azonban a rugózás. Ha a térde nem kerül a sarok elé, ülő helyzetben, akkor már csak az egyenes hátra kell ügyelni. Láblengetés, karemelés és már el is fáradtak. Olyan izmok is mozogtak amikröl halandó ember nem is emlékezik meg.

Édes pihenés

Visszatérva a mozgásunkhoz a gyerekek elmentek maguktól nyugalmasabb játékot játszani, így nekem is akadt időm a konyhai tevékenységre.

D vitamin

0

A csontépítő D-vitamin
A D-vitamin az egyik legfontosabb vitaminunk - ha lehetséges egyáltalán rangsort felállítani a megannyi nélkülözhetetlen tápanyag között. Csontjaink életében azonban biztosan kitüntetett szerepe van, hiszen a kalcium felszívódását és beépülését szabályozza, hiányában itt jelentkeznek zavarok. Nézzük meg alaposabban hát ezt a vitamint!

A D-vitamin családfája
Kevesen tudják, de a D-vitamin sem egy vitamin, hanem rögtön kettő: létezik ugyanis úgynevezett d2- és d3-vitamin is. d2-vitamint főleg növényi élelmiszereink tartalmaznak, az állati eredetű élelmiszerek pedig vegyesen mindkettőt. A d3-vitamin azonban sokkal aktívabb, mint a d2 nevű változata, ezért is értékesebbek az állati eredetű vitaminforrások, és azok a mesterséges készítmények, amelyek ezt a változatot tartalmazzák.

Az éltető napsugarak (egyik) titka.



A vitaminok nevüket is arról kapták, hogy nélkülözhetetlenek testünk működésében, és meghatározásuk szerint olyan anyagok ezek, amelyeket szervezetünk nem tud előállítani. A D-vitamin erre viszont alaposan rácáfol, hiszen - ha nem is egyszerűen, de - napsugárzás (egészen pontosan a napsütés egyik összetevője, az ultraibolya sugarak) hatására bőrünkben képződhet d3-vitamin, nem is kevés. A napsütés tehát nemcsak káros lehet, hanem csontjaink egészségének szempontjából hasznos is.

Szükségletünk.

A kalcium felszívódásához, csontokba való beépüléséhez elengedhetetlenül fontos a meghatározott mennyiségű D-vitamin. Szervezetünkben a d3-vitamin növeli a kalcium-felszívódást a bélrendszerből, csökkenti a szervezet kalciumürítését, valamint a elősegíti a csontképzést. A napi d3-vitamin bevitelnek gyermek-és fiatal felnőttkorban a napi 400 NE-t, idősebb korban pedig a napi 600-800 NE-t kell elérnie az egészséges csontszövet felépítése és fenntartása érdekében.


Ahonnan hozzájuthatunk.

Legfontosabb természetes D-vitaminforrásaink a tej és tejtermékek (hasonlóan a kalciumhoz), de a belsőségek - pontosabban a máj - még ennél is több D-vitamint tartalmaznak. A különféle halmáj-olajok kitűnőek a D-vitamin pótlására, de számos kellemetlen tulajdonságuk (illat, íz) kissé kényelmetlenné teszi használatukat. A tojás és a vaj is gazdag vitaminforrás, de az utóbbi években egyre több margarint is dúsítanak D-vitaminnal, tehát ezek is hozzájárulnak szükségletünk fedezéséhez. Bár nem annyira jelentős mértékben, de a napsugárzás a szervezetben elősegíti a D-vitamin képződését, ezért ha lehet, tartózkodjunk sokat szabad levegőn - erre viszont ne alapozzuk D-vitamin bevitelünket, hiszen élelmiszereink sokkal jelentősebb vitaminforrásaink. Ha összehangoljuk a szabd levegőn eltöltött időt és a szervezetünkbe bevitt táplálékot azt csontjaink is meghálálják.

Testük építőkövei, a vitaminok

0

Mivel az alpokkal kell kezdeni és a blpog neve is vitaminprogram, nézzük meg a felépítő elemeket. Ahhoz hogy jól érezzük magunkat a testünkben szükséges az egészség. Ez relatív, azért hozzá teszem.
Mert majd késöbb meglátjuk tolókocsiban is lehet boldog az ember. A mozgás öröme is minden emberben mást jelent. de a vitaminok mindenkiben azonosak. Ezt figyelembe véve írom le az alap vitaminokat. Ez természetesen nem teljes lista. Nincs szándékomban orvosi értekezést írni :)

Testünk építőkövei - a vitaminok

Ha valaki kiegyensúlyozottan és változatosan étkezik (sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt) - nem esik túlzásokba és nem tart semmilyen különleges diétát -, akkor nem kell félnie, hogy bármiféle vitamin hiánya alakul ki nála. Ha azonban diétázik - fogyókúrázik, cukorbeteg, vegetáriánus, stb. - akkor érdemes odafigyelni, hogy mennyi vitamin jut a szervezetünkbe. Ehhez persze tudni kell melyek a legfontosabb vitaminok és azokat mely ételek tartalmazzák.
Ezekről lesz a következő bejegyzésekben szó.

Bemutatkozás

0



Minden amire gondolunk, hogy időt lehetne vele eltölteni. Minden ami egészséges, étkezés, vagy fogyás. Minden ami megmozgat, vagy amit te mozgatsz meg. Legyen játék, vagy játékos mozgás. Szabadban vagy szobában. Sport, vagy csak levegőzés. Legyen drága vagy olcsó. Nagyon sokrétű a lehetőség, hogy jól is érezzük magunkat, és a családdal, vagy a barátokkal tartalmas együttlétünk legyen. Ebben szeretnék irányvonalat adni. Minden teljesség nélkül. Mert ehhez a ti hozzászólásotok is kell. Hogy játszva neveljünk, vagy nevetve játszunk.


Köszönettel szerkesztök.